Dossier Online VOG aanvragen

Onderzoek naar online VOG aanvragen.

Recherche Bureau Investicon kreeg verschillende vragen / klachten van klanten over het online aanvragen van een VOG (verklaring Omtrent het Gedrag. Wij zijn daarop een online onderzoek gestart. Tijdens onze speurtocht naar het vergelijken van verschillende websites zijn we tot schrikbarende conclusies gekomen.

Meerdere online VOG aanbieders hanteerden prijzen die “sky high” waren en zijn hierdoor meerdere keren op hun”vingers getikt” over hun misleidende websites en/of advertenties en prijzen.

Kijk  hier      *Bron BNNvara

Veranderingen

Uiteindelijk zijn o.a door het programma Kassa aanpassingen geweest onder de druk van de politiek, om de online aanbieders op hun website te laten vermelden welke afhandeling kosten er werden berekend voor een online VOG  aanvraag.

Wat is het verschil

Bij de gemeente kost een VOG aanvraag  €41,35 = € 7,50+ JUSTIS € 33,85 tegenwoordig door COVD19 moet je hiervoor een afspraak maken. Je moet vaak vrij nemen en parkeerkosten maken, niet de makkelijkste manier om een VOG aan te vragen.

Bij een online aanbieder vul je een contact formulier in binnen 1 minuut  en klaar. De afhandeling naar Dienst Justis verzorgt de online aanbieder.

Waar zit het verschil in? In de verwerkingskosten, deze verwerkingskosten verschillen per website van € 7,50 t/m €41,35. Als klant moet je dus eerst goed lezen wat de verwerkingskosten zijn eer je een VOG aanvraag gaat doen online.

Kopietje / Vervalsingen

Werkgevers gaan er te vaak van uit dat een kopietje van een VOG legitiem is. Vervalsingen komen dan ook regelmatig voor omdat een kopie niet te controleren is. Onderzoek door het programma Argos geeft aan dat er vervalsingen in omloop zijn en dat is alleen wat zij onderzocht hebben, dat geeft dus nog niet het totale beeld. Bekijk Hier * bron Argos en hier *bron igj.nl. Werkgevers zouden veel beter moeten controleren op echtheid en geen genoegen moeten nemen met een kopietje.

Groeiend aantal aanvragen

Volgens de cijfers van Dienst Justis *2018 zijn de VOG aanvragen elk jaar aan het stijgen, de criminaliteit stijgt en ondernemers willen graag weten wie zij in huis halen. Daarnaast zou ons advies zijn om elke nieuwe sollicitant een VOG te laten overleggen en werknemers elk jaar te laten screenen door Dienst Justis om juist deze rotte appels te elimineren en toekomstige problemen te voorkomen met werknemers.

Veranderingen op komst VOG aanvraag

Een VOG aanvraag bij dienst Justis brengt alleen het justitieel verleden van de aanvrager in beeld. Relatief kleine vergrijpen zonder tussenkomst van een rechter zijn niet te zien op de huidige VOG verklaringen en zal gewoon worden afgegeven.

Daar wil de politiek nu verandering inbrengen, er ligt een wetsvoorstel om ook kleine vergrijpen mee te nemen voor het afgeven van een VOG. Dienst Justis kan dus straks op basis van alleen politie gegevens een VOG weigeren. Door de informatie die bij de politie beschikbaar is beter te gebruiken wil het kabinet integriteitsschendingen proberen te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *